Is vis gezond voor honden

Is vis gezond voor honden


Je hebt waarschijnlijk al veel positieve reviews gelezen van hondenbaasjes over de voordelen van vis voor honden. Nu ben je benieuwd of een op vis gebaseerd dieet echt de gezondheid van je hond of kat kan verbeteren. Om de vraag – is vis goed voor honden? – te kunnen beantwoorden moeten we eerst kijken naar wat een hond nu echt nodig heeft en in hoeverre vis hierin voorziet. Honden (en andere dieren) hebben net als mensen verschillende vitaminen en mineralen nodig om gezond en sterk te blijven.

De antwoorden kunnen worden gegeven op basis van vele onderzoeken. Bovendien geeft de welbekende dierenvoedingsdeskundige Bianca Boulton-Major haar mening over welke vis geschikt is wel voor welk type hond. Ook wordt uiteengezet welke vissoorten gemeden moeten worden.

 

DE VOORDELEN VAN VIS VOOR HONDEN

 

Vis is een uitstekende, licht verteerbare bron van eiwitten voor honden. In het bijzonder geschikt voor honden die spijsverteringsproblemen hebben, allergieën of een lever- of nierziekte. De lage hoeveelheden verzadigde vetten en gezonden calorieën maken dat vis ook bij uitstek geschikt is voor honden met overgewicht. Ook voor dieren die een gezond gewicht hebben is vis geschikt, een gezond alternatief op bijvoorbeeld de onnatuurlijke snacks die baasjes hun dieren vaak geven.

 

Deze feiten alleen maken vis een uitzonderlijk rijke bron van gezonde voedingsstoffen voor honden.

 

Maar, er is meer. Volgens Boulton-Major zijn de hoge hoeveelheden Omega-3 vetten die vis bevat een natuurlijke manier om brandend maagzuur tegen te gaan. Iets waar honden met allergieën – of intoleranties voor andere eiwitten dan die uit vis – vaak last van hebben. “Vis is daarnaast ook bevorderlijk voor de gewrichten. Bepaalde hondenrassen hebben veel baat bij vis als aanvulling op het dieet. Denk hierbij onder andere aan herdershonden.”

 

Waneer je Omega 3 supplementen bekijkt zie je vaak dat kabeljauw-leverolie een van de hoofdingrediënten is. Door vis toe toevoegen aan het dieet van honden zorg je ervoor dat ze voldoende, natuurlijke voedingsstoffen binnen krijgen die ze gezond houden. 

 

IS VIS GOED VOOR HONDEN MET ALLERGIE?

 

Boulton-Major legt uit dat vis geweldig is voor honden met een allergie.

 

Zo helpen de vetten en zuren in vis onder andere bij een droge, geïrriteerde, jeukende of beschadigde huid. De Omega-3 vetten die in vis zitten reduceren irritaties en helpen bij ontstekingen. Bovendien reduceren ze de reactie op pollen en andere veroorzakers van allergische reacties.

 

“Het toevoegen van natuurlijke vis zonder toevoegingen – bijvoorbeeld wilde zalm – is gezonder voor honden dan veel mensen zich realiseren. Omega-3 vetten, eiwitten en andere stoffen in vis zorgen voor een verbeterde gezondheid en een vitaler dier.”

 

HEBBEN HONDEN BAAT BIJ EEN DIEET VAN VIS GEMENGD MET ANDERE EIWITTEN?

 

Zoals met alles is teveel van iets zelden of nooit goed. Dit geldt voor vis, biscuits of andere typen voer of hondensnacks. Wanneer de balans van vitaminen, mineralen of calorieën zoek is gaat dit ten koste van de gezondheid van een dier.

 

Een groot voordeel van vis is dat het veel vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen bevat zonder dat het voor overgewicht zorgt. Ook een teveel aan proteïne waardoor de organen van een hond harder moeten werken wordt met natuurlijke visproducten vermeden.

 

ZIJN ER VISSOORTEN DIE SLECHT ZIJN VOOR HONDEN?

 

Hondeneigenaren doen er goed aan bepaalde vissoorten te mijden of in mindere mate voor te schotelen aan hun honden of andere dieren. Dit geldt overigens enkel voor rauwe vis waar alle, eventueel schadelijke stoffen, nog in zitten. Door het bakken, frituren en drogen wordt het merendeel van de schadelijke stoffen verwijderd uit de vis. Dit zorgt er in sommige gevallen ook voor dat gezonde voedingsstoffen verloren gaan. Met name bij bakken en frituren gaan veel eiwitten, vetten en andere stoffen verloren door de hoge temperatuur.

 

De vraag is ook voorgelegd aan Boulton-Major. Zij heeft er het volgende over te zeggen, “Ik raad aan om vis met hoge kwikwaarden te mijden of in mindere mate te voeren. Denk hierbij aan haai, tonijn of zwaardvis. Daarnaast is het ook verstandig om het voeren van schelpdieren of andere typen dieren die veel bacteriën kunnen bevatten te beperken. Dit geldt enkel voor rauwe producten.”

 

“Verder is het belangrijk dat de afkomst van de visproducten wordt gecontroleerd. Er zijn teveel gekweekte vissoorten waar veel kunstmatige stoffen in zitten die zelfs giftig kunnen zijn voor zowel mens als dier. Over het algemeen wordt diervoer niet zo streng gecontroleerd als voeding voor mensen. Het risico op lage kwaliteit producten dat wordt verwerkt in voer, snacks of andere voedingsproducten is daarmee veel hoger.”

 

“Kleinere vissoorten, witvis en ook zalm zijn veilige en gezonde producten om te voeren aan uw honden of katten. Rijk aan Omega-3 vetten, mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen.”

 

SLECHTE ADEM HOND

 

Volgens Boulton-Major zitten er nagenoeg geen negatieve kanten aan een op vis gebaseerd dieet. Zelfs een visadem is vaak van korte duur en zal op korte termijn verdwijnen. Enkel direct na het nuttigen van de maaltijd is de kans op een vissige adem van de hond of kat aanwezig.

 

Mocht een hond een slechte adem hebben ook lang na het nuttigen van vis dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Bij twijfel altijd naar de dierenarts.

 

IS PROTEÏNE GOED VOOR HONDEN?

 

Een diversiteit aan proteïnen is goed voor honden. Er zijn verschillende soorten die stuk voor stuk gezonde vitaminen en mineralen bevatten.

 

“Wanneer net begonnen is met een dieet is het verstandig om met een enkele bron van proteïne te starten. Na 2-3 weken zou de hond gewend moeten zijn aan de nieuwe voeding. Vervolgens kan gestart worden met de volgende bron van proteïnen. Op deze manier krijgt de hond voldoende voedingsstoffen binnen en kan ook meteen een eventuele allergie worden herkend.”

 

IS VIS GOED VOOR OUDERE HONDEN?

 

Vis, als onderdeel van het dieet van een hond, is een goede manier om ervoor te zorgen dat honden voldoende proteïnen binnen krijgen. Bijkomende voordeel van vis is dat het spijsverteringssysteem minimaal belast wordt. In tegenstelling tot sommige op vlees gebaseerde supplementen of diervoeding.

 

Met name oudere honden kunnen last krijgen van spijsverteringsproblemen. Vis biedt daarom uitkomst. Het dier krijgt veel noodzakelijke voedingsstoffen binnen zonder dat er problemen met maag of darmen ontstaan.

 

CONCLUSIE: IS VIS GOED VOOR HONDEN?

 

Elke hond is natuurlijk uniek. Er zijn vele factoren die van invloed zijn op de gezondheid van een dier. Daarbij spelen, ras, grootte, leeftijd en andere zaken een belangrijke rol bij het bepalen van het perfecte dieet van een hond.

 

Wel zijn er algemene richtlijnen die aangehouden kunnen worden om voor een zo’n gezond mogelijk dieet te zorgen.

 

Jaren geleden, toen er nog niet zoveel informatie beschikbaar was over voeding voor dieren kregen honden te eten wat voor handen was in de regio. In de poolgebieden kregen honden bijvoorbeeld walvisvet te eten, in de zuidelijke staten van de VS zelfs maisbrood en in Europa aardappelen.

 

Deze slechte diëten die onvoldoende voedingsstoffen bevatten zorgden voor ziekten en andere negatieve bijwerkingen die menig hond fataal zijn geworden.

 

In het wild eten hondachtigen niet enkel het vlees van een prooi. Ze consumeren bijna het gehele dier, inclusief de maaginhoud ervan. Wilde honden bijvoorbeeld, stonden erom bekend dat ze soortgenoten doodden in gevechten om de maag van de prooi. De maag van het prooidier voorzag ze in veel meer voedingsstoffen dan enkel de stoffen in het vlees.

 

Honden die als huisdieren werden gehouden kreeg vaak enkel de etensresten van hun baasjes. Deze slechte voeding zorgde in veel gevallen voor een ernstig tekort aan essentiële vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten.

 

Na jaren van studies en onderzoeken, ook al zijn honden carnivoren, is gebleken dat ze ook andere voeding nodig hebben dan enkel vlees. Veel stoffen zoals specifieke koolhydraten, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen zijn noodzakelijk voor een gezonde balans. Net als bij mensen.

 

Nu, in een tijd waarin mensen over het algemeen het beste voor hebben met hun huisdieren, hebben we de mogelijkheid onze dieren te voorzien van een compleet, gezond dieet.

 

Om antwoord te geven op de vraag of vis gezond is voor honden; ja, dat is het zeker! Wetenschappelijk bewezen zelfs.

 

No products in the cart.